fbpx

Sedekah Ramadhan Al-I'tisam Sedekah itu ibarat hujan
Menumbuhkan kebaikan
Dan Menyuburkan Harta
Sedekah Ramadhan 1442H / 2021 Sedekah yang Paling Utama
adalah pada bulan ramadhan
Sedekah Ramadhan 1442 / 2021 "...dan apa saja yang kamu nafkahkan,
maka sesungguhnya Allah mengetahuinya"
Ali 'Imran 3:92

JANGAN LUPAKAN KAMI

Rohingya merupakan salah satu etnik Muslim yang tinggal di Rakhine State, Myanmar.

Sejak daripada itu, rakyat Syria berada dalam kesengsaraan dan kesusahan. Rumah mereka dibom dan mereka terpaksa melarikan diri ke kem-kem pelarian sama ada di luar atau dalam negara mereka sendiri.

BERI SUMBANGAN

Harta benda mereka dirampas dan hasil tanaman mereka juga dirosakkan dengan sengaja. Kehidupan mereka ibarat kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang. Hanya bantuan asing menjadi penyambung talian hayat mereka.

Menjelang Ramadhan yang bakal tiba kita tidak mahu lagi melihat saudara Rohingya kita berpuasa untuk hidup sedangkan kita berpuasa kerana ibadat. Sanggupkah kita melihat mereka berbuka dengan segelas air kosong sedangkan kita bermewah-mewah dengan segala macam hidangan bahkan sehingga berlaku pembaziran.?

Semoga ibadah puasa kita pada tahun ini lebih bermakna dan memberi pengertian untuk kita dalam mencari redha Ilahi. InsyaAllah.

Sedekahlah Nescaya Akan Bertambah

Daripada Abi Hurairah RA, sabda Rasulullah SAW:
'Orang yang pemurah hampir dengan Allah,
lagi hampir dengan manusia,lagi hampir dengan syurga
dan jauh daripada api neraka.'
-Riwayat Tirmizi-

Jom lihat Pakej-Pakej Sedekah Ramadhan Kami!

testimoni

Apa yang Disampaikan oleh Penderma Kami kepada Al-I'tisam

“Jangan cuba berdalih atau lari dari tanggungjawab kita sebagai insan prihatin. Penderitaan mereka di luar sana bukan hanya tontonan umum tetapi untuk terus bertindak membantu meringankan beban penderitaan yang ditanggung”.

Maziiana Nana

Assalamualaikum tuan, Saya berminat tengok NGO Al-I'tisam aktif tolong orang dekat Malaysia dan luar negara.Jarang saya tengok NGO yang aktif di malaysia dan antarabangsa secara berterusan 👍.InsyaAllah saya akan berdaftar menjadi sukarelawan.

Hafidzin

Anda melakukan pekerjaan yang luar biasa dengan anak-anak yang memerlukan pertolongan kami dan menyokong orang-orang yang memerlukan di seluruh dunia. Saya pasti akan menyertai anda sebagai sukarelawan!

Ab Hafiz