fbpx

Sedekah Ramadhan Al-I'tisam Sedekah itu ibarat hujan
Menumbuhkan kebaikan
Dan Menyuburkan Harta
Sedekah Ramadhan 1442H / 2021 Sedekah yang Paling Utama
adalah pada bulan ramadhan
Sedekah Ramadhan 1442 / 2021 "...dan apa saja yang kamu nafkahkan,
maka sesungguhnya Allah mengetahuinya"
Ali 'Imran 3:92

UMAT ISLAM INDIA MANGSA PENINDASAN

Sejak Akta Kewarganegaraan India (CAA) dipinda pada 11 Disember 2019, bermula episod penderitaan bagi umat Islam di New Delhi dan beberapa wilayah di India. Mereka diserang tanpa sebarang sebab.

BERI SUMBANGAN

Rumah mereka yang serba dhaif dibakar dan apa saja harta benda milik mereka turut dimusnahkan.

Umat Islam India hidup dalam kemiskinan dan ketakutan. Mereka tidak berani untuk meninggalkan kediaman masing-masing. Hidup dibayangi ketakutan. Pandemik Covid-19 turut memburukkan lagi keadaan.

Menurut laporan bertarikh 20 Ogos 2020 Berita Harian, 120 juta penduduk India menganggur akibat perintah berkurung sepanjang Covid-19. Tidak terkecuali umat Islam yang hidup dalam keadaan ditindas.

Demi meringankan beban penduduk Islam di India sepanjang Ramadan, Al-I’tisam Relief Program Association menyediakan pek Ramadan untuk membantu 1000 keluarga. 500 di New Delhi dan 500 lagi di Tamil Nadu.

Oleh itu, kami merayu sumbangan daripada seluruh RAKYAT MALAYSIA untuk membantu menyempurnakan usaha membantu saudara seislam kita yang sangat memerlukan bantuan ketika ini.

Sedekahlah Nescaya Akan Bertambah

Daripada Abi Hurairah RA, sabda Rasulullah SAW:
'Orang yang pemurah hampir dengan Allah,
lagi hampir dengan manusia,lagi hampir dengan syurga
dan jauh daripada api neraka.'
-Riwayat Tirmizi-

Jom lihat Pakej-Pakej Sedekah Ramadhan Kami!

testimoni

Apa yang Disampaikan oleh Penderma Kami kepada Al-I'tisam

“Jangan cuba berdalih atau lari dari tanggungjawab kita sebagai insan prihatin. Penderitaan mereka di luar sana bukan hanya tontonan umum tetapi untuk terus bertindak membantu meringankan beban penderitaan yang ditanggung”.

Maziiana Nana

Assalamualaikum tuan, Saya berminat tengok NGO Al-I'tisam aktif tolong orang dekat Malaysia dan luar negara.Jarang saya tengok NGO yang aktif di malaysia dan antarabangsa secara berterusan 👍.InsyaAllah saya akan berdaftar menjadi sukarelawan.

Hafidzin

Anda melakukan pekerjaan yang luar biasa dengan anak-anak yang memerlukan pertolongan kami dan menyokong orang-orang yang memerlukan di seluruh dunia. Saya pasti akan menyertai anda sebagai sukarelawan!

Ab Hafiz
Ini adalah kali keempat Al-I’tisam menganjurkan program Iftar Ramadhan di India, khususnya di Tamil Nadu untuk tahun 2019
SALAAM INDIA : Iftar Salaam India 1440H/2019